03.07.2010 - 13:40 - NatPress » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

03.07.2010 - 13:40 - NatPress 12:31 Понедельник 0 2 939
2-02-2009, 12:31
Россия 2 939 0

03.07.2010 - 13:40 - NatPress



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Sürgün Anıtı Hakkında Görüşüldü


İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Meclis üyesi Osman Güdü’nün 21.Mayıs Büyük Çerkes sürgünü hakkında mecliste yaptığı gündem dışı konuşma ve sürgün anıtı ile ilgili talebin mecliste gündeme alınması için İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Sn. Kadir Topbaş’tan talep edilen görüşme 30.06.2010 tarihinde gerçekleşti.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cihan Candemir, KAFFED Onur Kurulu Üyesi Atay Ceyişakar, Dünya Çerkes Birliği Delegesi Nihat Yılmaz, İstanbul Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Mahmut Nedim Özel, İstanbul Bahçelievler Kafkas Kültür Derneği Başkanı Erdoğan Yaşar, İstanbul 1864 Kafkasyalılar Kültür Derneği Başkanı Saffet Öztürk, Ankara Kafkas Kültür Derneği Üyesi Yusuf Taymaz ve İ.B.Ş.B meclis üyesi Osman Güdü’nün de katıldığı ziyarette İstanbul’da Büyük Çerkes Sürgünü ile ilgili anıtın yapılması talebi görüşüldü.

Çerkesler ve kültürleri hakkında Sn. Topbaş’a bilgi veren Cihan Candemir, Türkiye’de yaşayan ve sürgünün acılarını her 21 Mayıslarda anan Çerkes toplumu adına Beşiktaş’ta bir sürgün anıtı ile ilgili mecliste talep edilen isteği yineledi.

Mahmut Nedim Özel ve Nihat Yılmaz’ da İstanbul’da kültürel etkinliklerin yapılması ve devamı için yer taleplerini dile getirdi.

Osman Güdü, mecliste 21.Mayıs ile ilgili konuşma yaptığını ve konuşma metninin sonunda da Türkiye’de yaşayan tüm Çerkesler adına bu talebi dile getirdiğini söyledi. Ayrıca 12 milyonluk İstanbul’un değişik semtlerinde faaliyet gösteren Kafkas Kültür Derneklerinin kültürel çalışmaları için gerekli olan imkânlarının sağlanması konusunda Sn. Kadir Topbaş’tan ilgi beklediklerini ifade etti. Cihan Candemir’in sürgün anıtı ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyetini dış ilişkiler açısından sıkıntıya sokacak bir talepte bulunmayacaklarını, ancak sürgün ile ilgili dünyanın değişik ülkelerinde ve Kafkasya’nın bazı cumhuriyetlerinde buna ilişkin anıtların yapıldığını ifade etti. Bu talebin de yanlış yorumlanmamasının gerektiğini anlattı.

Konukların taleplerini ve düşüncelerini dinleyen Sn.Topbaş kültürel etkinliklerin sürdürülmesi adına yaptığı çalışmaları anlattı. İ.B.Ş.B’ nin kendi imkânları dâhilinde yapılacak her türlü kültürel etkinliğe yer, tanıtım ve gerekli yardımları yapabileceğini, ancak dernek veya kurumlara bir mekân tahsisinin mümkün olmadığını söyledi. Ayrıca gündemin konusu olan sürgün anıtı ile ilgili olarak, konu hakkında dış işlerinden görüş alarak çalışma yapılabileceğini ifade etti. Konunun Türkiye dış işleri açısından da hassas olduğunu vurguladı. Osman Güdü’nün konu ile ilgili çalışma sürecinin biçimlenmesi talebine de, A.K.P meclis gurup başkanı ile siz çalışmaları takip edersiniz yanıtını verdi.

Görüşmeler karşılıklı iyi niyet konuşmaları ve etkinliklerin gerekliliği üzerine sürdürüldü. Sn. Cihan Candemir tarafından kendisine sürgünü simgeleyen bir tablo ve Çerkes tarihi, kültürü hakkında kitaplar hediye edildi. İstanbul Kafkas Kültür Derneği adına da Sn.Mahmut Nedim Özel tarafından bir Çerkes kaması armağan edildi. Konuklarını salon merdivenlerine kadar uğurlayan Sn. Topbaş, talepler için net ifadeler kullanmamış olsa da bu ziyaretin İstanbul ve Türkiye’de faaliyet gösteren Derneklerimiz adına olumlu bir adım olduğunu belirtmek gerekir.

Bu girişim gösteriyor ki, Türkiye’de bu güne kadar taleplerini ifade etmeyen Çerkesler, artık varlıkları ve kültürel değerlerinin yaşatılması adına gerekli olan her talebi dile getirecekler. Bu ilk girişimlerin hemen sonucu alınmayabilir. Bu bir süreçtir. Sürgün anıtı belki bu dönem İstanbul’a dikilemeyebilir. Ama bir gün mutlaka belediye meclisi kararları içerisinde yer alarak bu anıtın dikilmesi sağlanacaktır...

Osman GÜDÜ




Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Рядовые бойцы ВСУ преднамеренно выводят из строя украинскую боевую технику 17:42 Четверг 0 10 124 Рядовые бойцы ВСУ преднамеренно выводят из строя украинскую боевую технику Оголтелая мобилизация на Украине показывает насколько простой люд не желает идти на фронт. Кто-то в связи с нежеланием воевать во славу киевской хунты, кто-то просто не хочет умирать.
Из Бахмута выводят иностранных наёмников. Город готовят к сдаче 10:06 Четверг 0 10 001 Из Бахмута выводят иностранных наёмников. Город готовят к сдаче Жители г. Часов Яр, который находится за Бахмутом, сообщают, что из города вторые сутки идёт эвакуация иностранных наемников. Они вывозятся на автомобилях в сторону Константиновки и Краматорска.
Сеть пестрит материалами о принудительной мобилизации мужского населения Украины. 09:59 Четверг 0 9 458 Сеть пестрит материалами о принудительной мобилизации мужского населения Украины. С мест сообщают, что наиболее интенсивные вручения повесток задержания для нужд фронта по прежнему в Полтавской, Черкасской и Кировоградской областях. Одна и причин жёсткой политики военкоматов, на
Немецкий журналист Томас Рёпер в интервью «Блокноту» рассказал, что знал об активности американцев в Балтийском море от непосредственного участника учений BALTOPS 22 09:57 Четверг 0 9 849 Немецкий журналист Томас Рёпер в интервью «Блокноту» рассказал, что знал об активности американцев в Балтийском море от непосредственного участника учений BALTOPS 22 4 октября прошлого года журналист получил письмо с анонимного адреса Proton, в котором человек, участвовавший в учениях НАТО, заявил, что видел как водолазы из США «отрабатывали установку мин» на
Байден развязал войну на Украине, чтобы скрыть следы о разработке биологического оружия — американские СМИ 09:11 Четверг 0 9 510 Байден развязал войну на Украине, чтобы скрыть следы о разработке биологического оружия — американские СМИ Американский телеканал One America News выпустил репортаж о деятельности американских биолабораторий на Украине. Журналисты утверждают, что именно попытка замести следы этой незаконной деятельности и