Görünmeden Bize Çalışın – Bagapş Türkiye’ye Gitti » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

Görünmeden Bize Çalışın – Bagapş Türkiye’ye Gitti 20:50 Четверг 0 2 432
14-04-2011, 20:50

Görünmeden Bize Çalışın – Bagapş Türkiye’ye Gitti




Bu konuda ilginç gelişmeler olduğunu sanıyorum, söz gelimi, Basında Bagapş’ın Türkiye ziyaretine yönelik yazılar yazılırken Adıgelerin durumunun belirtilmemesi bir sıkıntıdır, daha da ilginci Türkiye’deki Adıge Basını da(İnternet) haberlerinde Adıgelerin sorunlarını öne çıkartamıyorlar.

7 Nisanda Abhazya Cumhuriyeti Başkanı Sergey Bagapş 4 günlük bir ziyaret için Türkiye’ye gitti, 10 Nisana kadar Türkiye’de kalacak.

Bagapş Türkiye’ye resmi olarak davet edilmedi, kendi isteğiyle ve soydaşlarıyla görüşmek için gittiği yazılıyor. Türkiye’nin bu işte parmağı olduğunu anlamak zor değil. Bu durum iyi bir gelişme olarak kabul edilebilir çünkü Abhazya Cumhuriyeti’nin dünya çapındaki konumu daha da büyüyecek ve Türkiye Abhazya’ya başka ülkeler ile birlikte iş yapma yolunu açabilir.

Benim sözünü etmek istediğim bu programa Adıgelerin katılıyor olmalarıdır. Bagapş’ın Türkiye ziyareti için Adıgelerin yoğun çaba harcadıkları açık, bu bugün başlamışta değil, Adıgeler uzun süredir bu konu üzerinde çalışıyorlar ve imkanları dahilinde Abhazya’ya yardımcı oluyorlar.

Bu konuda ilginç gelişmeler olduğunu sanıyorum, söz gelimi, Basında Bagapş’ın Türkiye ziyaretine yönelik yazılar yazılırken Adıgelerin durumunun belirtilmemesi bir sıkıntıdır, daha da ilginci Türkiye’deki Adıge Basını da(İnternet) haberlerinde Adıgelerin sorunlarını öne çıkartamıyorlar.

Bagapş’ın Türkiye ziyareti ve yapacağı görüşmeler ya da ziyaret programında bazılarının Adıgelerin öne çıkartılmamasını istediklerini düşünüyorum, bu bazıları Türkiye devleti mi, Abhazya yöneticileri mi yoksa Abhaz diasporası mı bilmiyorum. Bu etkinliğin güzel olması için Adıgeler ter döküp koşturuyorlar, Abhazya için propaganda yapıyorlar ancak diğer yandan Adıgeleri istemiyorlarmış gibi bir hal içinde olduklarını sanıyorum. Kısacası görünmeden bize çalışın.

Örneğin, işte Türkiye Adıge derneklerinin en büyüğü (Kaffed) sitesinde Bagapş’ın Türkiye ziyaretine dair bu üç gün içersinde 15 kadar yazı-haber yayınlandı, bu yazıların hepsinde “Çerkes” ismi bir sefer yer almadı, “Adıge” ismi ise sadece bir yerde geçiyor. Böyle olmasının sebebi bu yazıları yazanların bunu istememeleri değil ancak Bagapş’ın programında Adıgeler yer almadıkları için ve cümlelerde Adıge diye yer almamış olmasıdır yazamamalarının nedeni.

AşağıdaTürkçe yazılan 15 yazıda Adıge ve Çerkes terimleri yer almıyor.

Bu yazılardan bazılarında resimlerde birlikte verilmiş, onlar içinde bazı tespitler yapılabilir, söz gelimi Adıge Dernekleri Federasyonu (Kaffed) Başkanı (Türkiye Adıgelerinin Thamatesi de denebilir.) Cihan Candemir resimlerde Bagapş’ın arkasında ya da köşede bir yerlerde yer aldığı sıkça görülüyor. Protokole göre Bagapş’ın bir yanında Cihan Candemir, diğer yanında Abhaz diasporasının Thamatesi yer almalı. Aşağıdaki resme bakın Cihan Candemir nerede duruyor.

Görünmeden Bize Çalışın – Bagapş Türkiye’ye Gitti

Görünmeden Bize Çalışın – Bagapş Türkiye’ye Gitti

Görünmeden Bize Çalışın – Bagapş Türkiye’ye Gitti

© adyge.net

Cherkessia.net




Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Новый рекорд для Книги Гиннеса - цветочная композиция из полумиллиона роз 18:17 Понедельник 0 774 Новый рекорд для Книги Гиннеса - цветочная композиция из полумиллиона роз В Эквадоре был установлен новый рекорд, достойный того, чтобы его внесли в Книгу Гиннеса. Более 1500 добровольцев, жителей Педро-Монкайо, создали за 6 дней из полумиллиона (если быть точнее, то из
26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015" 11:01 Среда 0 3 138 26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015" Внимание! Черкесы в Москве! 26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015". В программе вечера: - традиционный Адыгэ Джэгу; - живой голос; - живая музыка (Адыгэ