Adıgey Adıge Xase Gençlerinden Suriye'deki Çerkes Disporasının Durumu Üzerine Çağrı » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

» » » Adıgey Adıge Xase Gençlerinden Suriye'deki Çerkes Disporasının Durumu Üzerine Çağrı
Adıgey Adıge Xase Gençlerinden Suriye'deki Çerkes Disporasının Durumu Üzerine Çağrı 08:28 Среда 0 2 957
29-06-2011, 08:28

Adıgey Adıge Xase Gençlerinden Suriye'deki Çerkes Disporasının Durumu Üzerine Çağrı


Adıgey Adıge Xase Gençlerinden Suriye'deki Çerkes Disporasının Durumu Üzerine Çağrı



Söz konusu durum, 1998-1999 yıllarında Yuguslavyaya bağlı Kosova Muhtar bölgesinde olduğu gibi Suriyedeki Çerkes toplumunun, ülkenin iç siyasi dengelerinin oluşturduğu kriz çarkı arasında kalmalarını da getirebilir, bu konuda bizler endişe ediyoruz.

Rusya Federasyonu Başkanı D.A. Medvedev’e,

Uluslarası Çerkes Derneği (DÇB) Başkanı K.M. Ajoho’ya,

Adıgey Cumhuriyeti Başkanı A.K. Thakuşıne’ye

Tüm dünya’daki Çerkes Organizasyonlarına.


Çağrı

Suriye Arap Cumhuriyetinde, son aylarda gelişen hareketler ile toplumsal-politik durum hükümete bağlı asker-polis kuvvetlerine karşı silahlı direniş halini almıştır. Çatışmalarda yüzlerce kişi ölmüş ve ölmeye devam etmekte ve Suriye sınırlarına mülteci akını olmaktadır. Basından edinilen bilgilere göre Suriye'den Türkiye'ye mülteci olarak sığınanların sayısı 10 000 kişiye ulaştı. Kamplar mültecilere yeterli gelmemekte ve Türkiye de yeni kamplar kurma ihtiyacı hissetmektedir. Türkiye haricinde mülteciler Lübnan’a da sığınmaktalar. Birleşmiş Milletlerin verilerine göre Lübna'na da 5 000 mülteci sığınmış durumda.

İnsan hakları koruyucularının değerlendirmelerine göre Suriye yönetimi tarafından, ülke Başkanı Başar Esad’ı protesto etmek amacıyla ülke genelinde düzenlenen gösterilerde yaklaşık 1300 kişi öldürüldü. Hükümet aleyhtarı gösterilerin başladığı Mart ayından itibaren ise bir kaç bin kişi tutuklandı.

Cizr-el-Şugur kentine yapılan askeri müdahelede silahlı kuvvetlerin sivil halka karşı ağır silahlar kullanabileceğini göstermesi üzerine Suriye'nin sınır kentlerinden kaçışlar olmuştur. Yönetim tarafından terörist varsayılanlar üzerine başka askeri müdahelelerde planlanmaktadır. Bu da gelecekte mülteci akınının devam edeceğinin bir göstergesidir. Tam ölçekli bir iç savaş tehdidide sözkonusudur.

Söz konusu durum, 1998-1999 yıllarında Yuguslavya'ya bağlı Kosova Muhtar bölgesinde olduğu gibi Suriye'deki Çerkes toplumunun, ülkenin iç siyasi dengelerinin oluşturduğu kriz çarkı arasında kalmaları durumunu beraberinde getirebilir, bu konuda bizler endişe ediyoruz. Ülkede yaşayan Çerkes diasporası ve bir bütün olarak ülke hakkında da güvenilir bilgi edinilememesi kaygılarımızı arttırmaktadır. Bugünler soydaşlarımız için kolay günler değiller ve bizler etik olarak onların kaderlerini kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmak zorundayız.

Suriye'deki Çerkes toplumunun durumunun acilen tesbit edilmesi ve tahliyeleri ile tarihi vatanlarına dönüşleri için gereken acil tedbirlerin alınmasını içten diliyoruz.

Saygılarımızla

Adıge Cumhuriyeti Toplumsal Hareketi
"Adıge Xase – Çerkes Parlementosu" Genç Kanadı


28.06.2011

Cherkessia.net




Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
"Досье Пандоры" - новая попытка Лондона вернуться в число великих держав? 12:00 Суббота 0 3 940 "Досье Пандоры" - новая попытка Лондона вернуться в число великих держав? "Досье Пандоры" - это такой список материалов, который опубликовали с подачи секретных служб Лондона с единственной целью - еще раз напомнить всем о том, что у британцев есть чем шантажировать власти
В Сети появились доказательства вмешательства Великобритании в политику РФ 18:24 Суббота 0 5 440 В Сети появились доказательства вмешательства Великобритании в политику РФ Достоянием общественности стали конкретные направления работы британцев, финансируемые российские НКО, суммы выделяемых англичанами средств, исполнители, а также цели и задачи проектов.