Kafkasya Üniversiteleri Bilgilendirme Toplantısı’nın Dördüncü Ayağı Ankara’da Çerkes Derneği’nde Yapıldı » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

» » » Kafkasya Üniversiteleri Bilgilendirme Toplantısı’nın Dördüncü Ayağı Ankara’da Çerkes Derneği’nde Yapıldı
Kafkasya Üniversiteleri Bilgilendirme Toplantısı’nın Dördüncü Ayağı Ankara’da Çerkes Derneği’nde Yapıldı 13:34 Четверг 0 4 473
30-06-2011, 13:34

Kafkasya Üniversiteleri Bilgilendirme Toplantısı’nın Dördüncü Ayağı Ankara’da Çerkes Derneği’nde Yapıldı


Kafkasya Üniversiteleri Bilgilendirme Toplantısı’nın Dördüncü Ayağı Ankara’da Çerkes Derneği’nde Yapıldı



Kabardey Balkar Devlet Üniversitesi (KBDÜ), Adıgey Devlet Üniversitesi (ADÜ) ve Maykop Teknolojisi Üniversitesi’nden (MTÜ) yabancı öğrencilerden sorumlu dekanların katıldığı bilgilendirme toplantısı 28 Haziran Akşamı Ankara Çerkes Derneği’nde gençlerin ve ailelerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıya Kafkas Dernekleri Federasyonu adına Genel Başkan Cihan Candemir ve Genel Koordinatör Cumhur Bal’ın yanı sıra Çerkes Derneği Başkanı Yinal Kozok ve dernek yöneticileri de katıldı.

Toplantı da ilk olarak sözü ev sahibi sıfatıyla Kaffed genel başkanı Cihan Candemir aldı. Candemir yaptığı kısa konuşmasına Kafkasya’dan gelen misafirlere teşekkür ederek başladı. Candemir toplantıya dinleyici olarak katılan gençlere ve ailelerine seslenerek, Kafkasya’daki üniversitelerin Türkiye’de bulunan birçok üniversiteden hiçbir farkının olmadığını, oradaki eğitim ve yaşam olanaklarının oldukça iyi olduğunu belirtti. Daha sonra katılımcılara misafirleri tanıtan Candemir, diaspora olarak KBDÜ için 50, ADÜ için 50, MTÜ için 20 kişi olmak üzere toplam da 120 kişilik burslu öğrenci kontenjanları olduğunu söyledi.

Kafkasya’dan gelen misafirler adına ilk sözü Kabardey Balkar Devlet Üniversitesi Dış İlişkiler Sekreteri Kodzoko Anatoli aldı. Aynı zamanda Dünya Çerkes Birliği (DÇB) yönetim kurulu üyesi olan Kodzoko, DÇB Başkanı Ajaho Kanşawbi ve KBDÜ rektörü Karamırza Berezbi’nin selamlarını getirdiğini söyledi.

Kodzoko yaptığı konuşmada şunları söyledi;

Buraya geliş amacımız Adıgey ve Kabardey Balkar Devlet Üniversiteleri ile diasporada yaşayan Adıgeler arasındaki işbirliğini güçlendirmek ve buna yönelik fikir alış-verişinde bulunmaktır.

Bildiğiniz gibi KBDÜ yaklaşık 30 yıldır yabancı uyruklu öğrencilere eğitim vermektedir. Bugüne kadar değişik ülkelerden gelen 1000’in üzerinde öğrenciye burslu eğitim verdik. Bu rakamın yarısına yakını ise diasporadan geldi. Bu eğitim döneminde yaklaşık 25 farklı ülkeden gelen 400 yabancı uyruklu öğrenciye eğitim veriyoruz ve bunların 150 kadarını diasporadan (Türkiye, Ürdün, Suriye) gelen öğrenciler oluşturmaktadır.

Son yıllarda Türkiye’den gelen Adıge öğrencilerimizin sayısının yetersiz olduğunu düşündük. Bu amaçla Cihan Bey’in devlet başkanımızla yazışmaları sonucunda bu kontenjanın artırılmasına karar verildi. Bu sene Rusya Federasyonu tamamen bizim inisiyatifimizle seçilecek olan 50 kişilik ek bir kontenjan tanıdı. Daha önceden var olan 40 kişilik kontenjanla birlikte bu sayı 90’a ulaşmaktadır. ADÜ için de bu kontenjan şu an için 50 öğrencidir ancak bu sayıyı ilerde artırmayı düşünüyoruz.

Üniversitelerimizin durumlarını, statülerini, Türkiye’de YÖK tarafından diploma denkliği olduğunu pek çoğunuz az çok biliyorsunuz. Üniversitelerimizde önlisans, lisans, master, uzmanlık ve doktora seviyelerinde eğitim verilmektedir. Üniversite olarak tıptan mühendisliğe, kimyadan biyolojiye ve sosyal bilimlere kadar yaklaşık 30 farklı bilim dalında eğitim veriyoruz. Üniversitelerimiz tarafından verilen diplomalar bütün Avrupa’da geçerliliği olan diplomalardır.

Son olarak söylemek gerekirse, birlikte çalışmaya devam ettiğimiz sürece ve öğrenciler üniversitelerimizi tercih ettikçe ilişkilerimiz daha da güçlenecek ve kontenjanlarımız da artacaktır.

Ayrıca DÇB yönetim kurulu üyesi olarak belirmek isterim ki Ankara derneğinde bir seçim olduğunu ve gençlerin yönetim kuruluna geldiğini biliyoruz. Elbette artık bu işleri gençlerin yürütmesi gerekiyor. Bundan önceki yönetimlere de teşekkür ediyoruz ve onların da önemli işler yaptıklarını biliyoruz. Yeni yönetime bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyoruz.

İkinci olarak söz alan Adıgey Devlet Üniversitesi dekanı ve yabancı öğrenciler sorumlusu Tlekhatuk Susana şunları söyledi;

Öncelikle hepinize rektörümüz Khunago Raşid’in selamlarını sunuyorum. ADÜ, Maykop’ta 20 yıldır yabancı ülkelerden gelen öğrencilere eğitim vermektedir. Şu anda üniversitemizde 150 yabancı uyruklu öğrenci eğitim görmektedir. Ürdün, Suriye, Almanya, Amerika gibi birçok farklı ülkeden öğrencimiz bulunmaktadır. Üniversitemiz öğrencilerin her türlü işlerinin kolaylaştırılması ve iyi bir eğitim alabilmeleri için çalışmaktadır. Yabancı ülkelerden gelerek üniversitemizde ders veren pek çok öğretim görevlisi olduğu gibi bizim üniversitemizden de başka ülkelerde farklı üniversitelerde ders veren pek çok öğretim görevlisi bulunmaktadır. Bu sene Akdeniz Üniversitesi ile öğrenci değişimi anlaşması imzaladık. Ayrıca üniversitemizde Türkçe öğretimine yönelik bir bölüm de açılacaktır.

Öğrenciler üniversitemize başladıklarında ilk bir yıl Rusça hazırlık eğitimi almaktadırlar. Rusça’nın yanı sıra Matematik, Enformasyon, Fizik, Kimya, Tarih ve Adıgece dersleri de almaktadırlar. Hazırlık sınıfından sonra gitmek istedikleri bölümlere göre de faklı dersler alabilmektedirler. Hazırlık eğitiminden sonra başarılı olan öğrencilerimize sertifika verilmektedir. Bu konuda üniversitemizin çalışma prensibi KBDÜ ile aynıdır. Sertifika almaya hak kazanan öğrenci kendi istekleri doğrultusunda okuyacağı bölümü seçebilmektedir. Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu paralı eğitim almaktadır.

Dernekle ortak çalışmamız sonucunda 50 kişilik burslu öğrenci kontenjanı ayrılmıştır ve bu kontenjan dâhilinde eğitim görmek isteyen öğrenciler para ödemeden eğitim alacaklardır. Ayrıca Türkiye ile Rusya’nın karşılıklı olarak vizeleri kaldırmış olmaları nedeniyle hem öğrencilerin hem de ailelerinin geliş gidişleri de oldukça kolaylaşmıştır.

Öğrencilerimiz yurtlarda 2’şer veya 3’er kişilik odalarda kalmakta ve sürekli eğitmen gözetiminde bulunmaktadırlar. Türkiye’den gelen öğrencilerimizin en çok tercih ettikleri bölümler Hukuk, Ekonomi Filoloji ve Gazetecilik gibi bölümlerdir. Ayrıca bilgisayar ve internet bağlantılarıyla donatılmış mültimedya sınıflarımız da bulunmaktadır.

Artur’un da birazdan söyleyeceği gibi bizler çocuklarınızı eğitim görmek üzere üniversitelerimize göndermenizi arzu ediyoruz. Ve onlara kendi çocuklarımız gibi sahip çıkacağımızı bilmenizi istiyoruz.

Misafirlerden, son olarak söz alan KBDÜ dekanı ve yabancı öğrenciler sorumlusu Kazhar Artur ise şunları söyledi;

Kabardey’den hepinize selamlar getirdim. Sözlerime başlamadan önce Ankara derneği yeni yönetimine başarılar diliyorum.

Kodzokov’un da belirttiği gibi üniversitemize, Rusya Federasyonu tarafından bu yıl 90 kişilik burslu kontenjan ayrıldı. Bu kontenjan deneme amacıyla verildi bu nedenle bu kontenjanı doldurmak durumundayız. Eğer bu sene bu kontenjanı dolduramazsak bundan sonra bize bu kadar kontenjan ayırmayacaklar.

Şu an Türkiye’de birkaç milyon Adıge’nin yaşadığını biliyoruz. Buna rağmen bizim kontenjanımız 90 kişi ve bu sayı Adıgelerin sayısına oranla bana oldukça az geliyor.

Üniversitelerimize okumak için gelen öğrenciler bazen Rusça konusunda sıkıntı çekebiliyorlar. Ancak birkaç sende içerisinde Rusçayı tamamen öğreniyorlar. Bizler, elimizden geldiği kadar öğrencilerimize her türlü konuda destek sunuyor ve yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Kodzoko Anatoli’in de söylediği gibi üniversitemiz Avrupa üniversiteler birliğinin üyesidir. Bu nedenle üniversitemizden mezun olan öğrencilerin aldıkları diplomalar Avrupa ülkelerinde de geçerlidir.

Üniversitemizde son 10 yıl içerisinde 7 tane yeni bölüm açıldı. Üniversitede toplamda 50 farklı bölümde eğitim verilmektedir. Rektörlüğümüzün aldığı bir kararla bu yıl hazırlık sınıfında Rusça’nın yanı sıra Adıgece’de yer almakta.

Hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler Rusçanın yanı sıra Matematik, Kimya, Biyoloji ve Tarih gibi konularda da eğitim alıyorlar. Şu anda üniversitemizde Türkiye’den gelip tarih okumakta olan 3 öğrencimiz var. Bunlardan bir tanesi master derecesinde, bir tanesi ise doktora derecesinde eğitim alıyor. Ama biz bu sayıyı artırıp genel olarak Türkiye’deki Adıgeler konusunda araştırma yapacak daha çok öğrencimiz olmasını istiyoruz ve bu konuda sizlerden üniversitelerimize öğrenci göndermenizi talep ediyoruz.

Bundan önce öğrencilerin, Rusya Federasyonu’nda 35 yaşından sonra okula devam ederek eğitim almak gibi bir şansları yoktu. Ancak şimdi bu yaş sınırı kalktı. Böylelikle hangi yaşta olursanız olun gelip üniversitelerimizde eğitim alma şansınız var.

Diaspora’dan gelip eğitim alan öğrenciler eğitimleri sırasında herhangi bir sorun yaşayıp okuldan atılırlarsa o güne kadar aldıkları eğitimin karşılığını ödemek zorundalar. Öğrenciler ve aileleri bu durumu bilip ona göre gelirlerse daha sıkı çalışıp okuyacaklarına inanıyorum.

Üniversitelerimizim dekanlarının yaptığı bilgilendirme konuşmalarının ardından soru cevap bölümüne geçildi.

Toplantı bitiminde bir kez daha söz alan Kodzoko Anatoli şunları söyledi;

Biz birlikte çalışmak ve sizleri cesaretlendirmek istiyorsak iki önemli noktayı belirtmekte yarar görüyorum. Bunlardan bir tanesi orada eğitim gören öğrencilerin Rusya vatandaşı olmaları ve kırmızı pasaport almaları çok daha kolay oluyor. İkincisi Rusya, her ülke üniversitesi için doktora düzeyinde 20 kişilik kontenjan tanıyor. Türkiye için tanıdığı kontenjan sayısı da 20 ancak bizim üniversitemizde bu konuda herhangi bir sınırlama yok. Doktora yapmak isteyen herkese üniversite olarak bu olanağı tanıyoruz. Ayrıca nano teknoloji gibi yeni ve farklı teknolojiler konusunda da eğitim verebilecek kapasitedeyiz.

Son olarak konuşan Kaffed Genel Koordinatörü Cumhur Bal, Kaffed olarak Kafkasya’daki üniversitelere öğrenci gönderilmesi konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi ve yapılan konuşmaları özetledi.

Üniversitelerimizim dekanlarının yaptığı bilgilendirme konuşmalarının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Not: Bu bölüm deşifresi yapıldıktan sonra bilgilerinize sunulacaktır.

Kafkasya Üniversiteleri Bilgilendirme Toplantısı’nın Dördüncü Ayağı Ankara’da Çerkes Derneği’nde Yapıldı

Kafkasya Üniversiteleri Bilgilendirme Toplantısı’nın Dördüncü Ayağı Ankara’da Çerkes Derneği’nde Yapıldı

Kafkasya Üniversiteleri Bilgilendirme Toplantısı’nın Dördüncü Ayağı Ankara’da Çerkes Derneği’nde Yapıldı

Kafkasya Üniversiteleri Bilgilendirme Toplantısı’nın Dördüncü Ayağı Ankara’da Çerkes Derneği’nde Yapıldı

kafkasfederasyonu.org




Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Новый рекорд для Книги Гиннеса - цветочная композиция из полумиллиона роз 18:17 Понедельник 0 774 Новый рекорд для Книги Гиннеса - цветочная композиция из полумиллиона роз В Эквадоре был установлен новый рекорд, достойный того, чтобы его внесли в Книгу Гиннеса. Более 1500 добровольцев, жителей Педро-Монкайо, создали за 6 дней из полумиллиона (если быть точнее, то из
26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015" 11:01 Среда 0 3 138 26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015" Внимание! Черкесы в Москве! 26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015". В программе вечера: - традиционный Адыгэ Джэгу; - живой голос; - живая музыка (Адыгэ