Yağan, Balkarlar, Kazaklar, Rusya, Kaffed, Ankara Derneği vs... » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

» » » Yağan, Balkarlar, Kazaklar, Rusya, Kaffed, Ankara Derneği vs...
Yağan, Balkarlar, Kazaklar, Rusya, Kaffed, Ankara Derneği vs... 01:53 Четверг 0 3 489
28-07-2011, 01:53

Yağan, Balkarlar, Kazaklar, Rusya, Kaffed, Ankara Derneği vs...


Yağan, Balkarlar, Kazaklar, Rusya, Kaffed, Ankara Derneği vs...

Açumıj Hilmi

Geçtiğimiz hafta içerisinde Kaberdey-Balkar Cumhuriyeti'nde İbrahim Yağan’a bir saldırıda bulunuldu.

Başından yaralanmış, yaralarından çok kan akmış. Hastahaneye kaldırılmış. Kendisi ile görüşemedim, ama ortak bir arkadaşımızla, eski Abhazya Adıge Xasesi Başkanı Aslan Beshto ile görüştüğümde sağlığının kötü sayılamayacağını söyledi. Bu kadar kan kaybına rağmen, demir sopalarla vurulmasına rağmen sağlığı iyiymiş.

Aslan Beshto, şakayla karışık; -Yahu izim İbrahim at gibi sağlam bir adam, ona vurdukları demir borular yamulmuş, ama İbrahim banamısın demedi, diyerek durumu açıkladı.

Allah, daha da sağlık, daha da beden kuvveti versin. İradesinin zaten demir gibi olduğunu biliyoruz, Allah onuda eksiltmesin.

***

İbrahimYağan’a yapılan saldırının arkasında, O’nun, Balkar, Kazak vd. Kabardey-Balkar'da yaşayan halkların temsilcileriyle, bölgedeki siyasi parti temsilcilerini bir araya getirerek, uzlaşma-müzakere yoluyla sorunların üstesinden gelmek için yaptığı çalışmalara engel olmak isteyenler var gibi gözüküyor.

İbrahim Yağan Balkarlarla, Kazaklarla, cumhuriyette yaşayan Ruslarla ve diğer her türlü görüşle müzakere yolunu açmaya çalışıyor. Bunu tüm konuşmalarında, eylemlerinde hep dile getiriyor. Çerkesya’nın inşasının tüm bu halklarla müzakere ve anlaşma yolundan geçtiğinin bilincinde hareket ediyor. Demeçlerinde, eylemlerinde bunun altını çiziyor.

Bu tutumu ile tüm Çerkes organizasyonlarınca saygın bir yerde tutuluyor. Aynı saygınlığı diğer halkların kurduğu organizasyonlarda görüyor. Abhazya’da ise, bunun yanısıra, Abhazya Kurtuluş savaşına olan katkıları da ilave edilince ne kadar saygın bir konumda olduğunu tahmin etmeniz zor olmasa gerek.

Bu saldırıyı yapanlar yukarıda saydığım her kesim tarafından kınandı.

***

İ. Yağan’ın Çerkesya inşası çalışmalarında hiç yapmadığı, başvurmadığı yol ise bu halkların; Balkarların, Karaçayların, Abazaların, düşüncelerine önem vermeden, bambaşka yollar izlemek değil. Mesela; Tüm bu halkların farklı uluslar olmadığını, hepsinin Çerkes olduğunu vs. söylemiyor. Onları Çerkesleştirmeye çalışmıyor. Onları ‘Çerkes’ saymıyor. Bu halkların hepsinin varlığını inkar etmeden onlarla dialog içerisinde olan bir çalışma yöntemi izliyor.

Yağan’a yapılan saldırıyı Abazalardan tutun Balkarlara Kazaklara herkes kınadı.

Türkiye’de ise....

Her zamanki gibi...

Kaffed, sustu. Son dönemlerde ‘Türk faşizminden özenti bir çıkarımla’ Kafkasya’daki Abaza, Çeçen, Asetin ve Dağıstanlıları, tüm bu halkları, iki-üçyüz kişilik katılımcılarıyla, istedikleri şey sayma yetkisini kendisinde gören Ankara derneği sustu.

Elbette susacaktı. Elbette susacaklardı; Çünkü İbrahim Yağan ‘Türk faşizminden’ etkilenmemiş, böylesi absürt bir yaklaşımdan hiç haberi olmayan bir kişiydi. İbrahim tüm sorunları tek seferde ‘Herkes Çerkes'tir’ diyerek çözme akıllılığını gösteremeyen birisiydi. Bu halklar ne istiyorlar, aramızda sorun çıkmaması için nasıl onlarla anlaşabilirizi öne çıkartıyordu.

Birkaf-Forum-Kaffed-Kafkasevi ve diğer yemıne-telawlar ise tam tersi bir yoldaydılar.

Hitler’de faşistti, Alman olmayan herkesi yok etmekti amacı. Ama bizimkiler ondan bile daha enteresanlar, daha faşistler; Çerkes olmayan her Kafkasyalıyı da Çerkes sayıyorlar. Bu halkların varlıklarını, başka başka milletler olduklarını bile kabul etmiyorlar. Hitler hiç olmazsa diğer halkların, milletlerin var olduğunu kabul ediyordu. Bunlar ise Kafkasya'daki herkesi tek seferde Çerkes yapıyorlar ve bunu onlara sormuyorlar bile.

Allah’tan iktidara sahip değiller, Allah'tan ellerinde yetki yok, yoksa, Bu halklarıda hiç onlara sormadan Çerkesleştirirler.

***

Arkadaşların ‘- Kurumlarımız neredeler? -Neden sesleri çıkmıyor?’ dediklerini duyuyor görüyorum.

Onların sesleri işte bu yüzden çıkmıyor. Onlar bu halklara bu halkların oluşturduğu kurumlara vs. sormaya bile gerek duymadan o halkları kurumları tek seferde Çerkesleştirebiliyorlar.

İbrahim ise o halkları o halkların kurumlarını dinlemeyi, onlarla görüşmeyi, sorunlarımızı anlaşma yoluyla çözmeyi esas olarak ele alıyor.

***

Allahım sen ne büyüksün. Sana şükürler olsun, Birkaf-Kaffed-Forum-Kafiad-Kafkasevi vd. vatanımızda iktidara sahip değiller. Yoksa İbarahim’in ne kadar sağlıklı kuvvetli bir bünyeye sahip olduğuna bakmadan.....

Allahım sen sürgündekilere, diasporadakilere kolaylık ver, onları etrafında böylesi yapılanmalar var. Sen onlara kolaylık ver, biz vatanda yaşayanlar, İnşaallah bir şekilde idare ederiz.

Allahım sen Amasya’da Hamamözünde ‘‘Çerkes hakları’ için mücadele etmeliyiz!’ diyen milletdaşlarıma, İnegöl’de Çerkes ‘Adıge’ derneği açanlara, İstanbul'da, İzmir’de, Bursa’da, Tokat'ta, Kayseri'de, Düzce'de, Maraş'ta, Konya'da, Adana'da, Sakarya'da vatanım, Çerkesya diyenlere kolaylık sağla, başlarında demoklesin kılıcı gibi sallanmaya çalışanlara da doğru yol göster...

© cherkessia.net




Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Университет Мальмы в Швеции готовится провести черкесскую конференцию "Черкесы в 21-м веке: идентичность и выживание на родине и в диаспоре". 19:11 Суббота 0 6 473 Университет Мальмы в Швеции готовится провести черкесскую конференцию "Черкесы в 21-м веке: идентичность и выживание на родине и в диаспоре". Она пройдет 23-24 ноября 2017. Одним из партнеров проведения конференции является Черкесский культурный центр в Тбилиси. В беседе с "Кавказ.Реалии" известный шведский ученый-кавказовед, руководитель
В турецком университете Дюздже - выпуск специалистов по черкесскому языку. 16:55 Суббота 0 2 554 В турецком университете Дюздже - выпуск специалистов по черкесскому языку. В Университете Дюздже в Турции не так давно произошло знаковое событие, по непонятным мне причинам недостаточно оцененное в СМИ Республики Адыгея: впервые в истории высшего образования Турции