Ankara Derneği Eski Başkanı Yaşar Aslankaya’dan Şaşırtan Açıklama » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

» » » Ankara Derneği Eski Başkanı Yaşar Aslankaya’dan Şaşırtan Açıklama
Ankara Derneği Eski Başkanı Yaşar Aslankaya’dan Şaşırtan Açıklama 16:18 Понедельник 0 3 743
1-08-2011, 16:18

Ankara Derneği Eski Başkanı Yaşar Aslankaya’dan Şaşırtan Açıklama


Ankara Derneği Eski Başkanı Yaşar Aslankaya’dan Şaşırtan Açıklama



Geçtiğimiz hafta içerisinde Kaffed’in düzenlediği kampanya neticesinde toplanan paraları Adıge Cumhuriyeti’ne getiren Ankara Derneği eski Başkanı (Hağenduko) Yaşar Aslankaya yetkililerle yaptığı görüşmeyi konu alan televizyon programında Adıgey’de yaşayan Çerkeslere şaşırtıcı açıklamalarda bulunarak, söz konusu yardımın Kaffed tarafından toplandığından söz etmedi.

2011 Mayıs ayı içerisinde Adıge Cumhuriyeti ve Osetya’da yoğun yağışlar neticesinde büyük bir sel felaketi yaşanmıştı.

Adıge Cumhuriyeti devleti ve Adıgey’de yaşayan halklara ait organizasyonlar ve halklar selzedeler için yardım kampanyaları başlatmışlardı.

Adıgey’de yaşayan sayısı bir kaç bini geçmeyen azınlıklarda bu kampanyalara aktif olarak katıldılar. Örneğin Adıge Cumhuriyeti’nde bir kaç bin kişiyi geçmeyen Kürt azınlığın topladığı 20 bin dolarlık maddi yardım oldukça dikkat çekmişti.

Bunların yanısıra cumhuriyetin çeşitli bölgelerinde camilerde Cuma günleri toplanan maddi yardımlarda selzedelere ulaştırıldı. Selin olduğu tarihten günümüze kadar benzer faaliyetler cumhuriyet genelinde hala sürdürülüyor. Geçtiğimiz hafta Adıge Cumhuriyeti ve Krasnodar Eyaleti Müftülüğü Ramazan ayı öncesinde böylesi bir kampanya yeniden başlattı.

Güney Osetya’da yaşanan sel felaketi de Kuzey Osetya, Kabardey-Balkar ve diğer bölge cumhuriyetlerinde üzüntüyle karşılanıp gerekli yardımlar yapılmıştı.

Türkiye’de Kaffed tarafından (sadece) Adıgey’deki sel felaketi ile ilgili bir yardım kampanyası başlatılmıştı.

Kaffed Başkanı Cihan Candemir ve (dönemin) Ankara Derneği Başkanı Hağenduko Yaşar, Adıgey’de durum tesbiti yapmışlardı. Ankara derneğinin tüzük kararı ile Çerkesleştirdiği, Kaffed’in ise temsil ettiği halklar arasında saydığı Asetinlere ait Güney Osetya ile alakalı konu hakkında bir çalışması olmamıştı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Kaffed’in düzenlediği kampanya neticesinde toplanan paraları Adıge Cumhuriyeti’ne getiren Ankara Derneği eski Başkanı (Hağenduko) Yaşar Aslankaya yetkililerle yaptığı görüşmeyi konu alan televizyon programında Adıgey’de yaşayan Çerkeslere şaşırtıcı açıklamalarda bulunarak, söz konusu yardımın Kaffed tarafından toplandığından söz etmedi. Kampanyaya Türkiye genelinden katılan tüm Çerkes ve diğer Kuzey Kafksayalı halkların katkılarını yok sayarak, Ankara’da yaşayan Adıgeler tarafından bu yardımın toplandığını ifade etti.

Söz konusu haberi izleyen (vatanına yerleşmiş) repetriantlar ise kendi aralarında, “Kaffedin topladığı bu yardım miktarının az olduğunu düşündükleri için sadece Ankara derneğince toplandığını söylemenin daha iyi olduğunu düşünmüş olabilirler, hele hele bir kaç bin kişiyi geçmeyen Adıgeyli Kürt azınlığın bile 20 bin dolar toplamış olduğu düşünülürse, çekinmiş olmalılar.” şeklinde görüş yürüttüler.

Diaspora toplanan yardımın sadece Adıgelerin toplamış olduğu yönündeki açıklamasına ise hiç kimse bir anlam veremedi.

Hatırlayacağınız gibi, Ankara derneği tüzüğüne Sayın Yaşar Aslankaya’nında desteklediği şekilde Çerkesin Adıge, Abaza, Çeçen, Asetin ve Dağıstanlılardan oluşan insan kalabalığına verilen isim olduğu şeklinde bir ibare konulmuştu.

Yaşar Aslankaya’nın Ankara derneğinin kararına ve dernek tüzüğünün varsaydığı Çerkes tanımına rağmen böylesi bir açıklamayı neden yaptığı anlaşılamamıştır.

Yardım kampanyasını Kaffedin organize ettiğini ve Ankara’daki bir grup Adıge dışında tüm Türkiye genelinde farklı Kuzey Kafkasyalı halklara mensup yardımsever insanların katılımıyla bu paranın toplandığını bilmeyen Adıgeyli Çerkesler ve devlet yöneticileri ise diasporadan gelen bu yardımı takdirle karşılaşmışlardır.

Haber videosunu izlemek için: http://www.facebook.com/video/video.php?v=253703887990918&saved#!/video/video.php?v=253703887990918&oid=313388482384&comments

Cherkessia.net/ Batı Çerkesya - Maykop




Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Университет Мальмы в Швеции готовится провести черкесскую конференцию "Черкесы в 21-м веке: идентичность и выживание на родине и в диаспоре". 19:11 Суббота 0 6 463 Университет Мальмы в Швеции готовится провести черкесскую конференцию "Черкесы в 21-м веке: идентичность и выживание на родине и в диаспоре". Она пройдет 23-24 ноября 2017. Одним из партнеров проведения конференции является Черкесский культурный центр в Тбилиси. В беседе с "Кавказ.Реалии" известный шведский ученый-кавказовед, руководитель
В турецком университете Дюздже - выпуск специалистов по черкесскому языку. 16:55 Суббота 0 2 546 В турецком университете Дюздже - выпуск специалистов по черкесскому языку. В Университете Дюздже в Турции не так давно произошло знаковое событие, по непонятным мне причинам недостаточно оцененное в СМИ Республики Адыгея: впервые в истории высшего образования Турции