DÇB’nin Rusya Parlamentosuna Müracaatı » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

DÇB’nin Rusya Parlamentosuna Müracaatı 02:30 Четверг 0 3 202
4-08-2011, 02:30

DÇB’nin Rusya Parlamentosuna Müracaatı


DÇB’nin Rusya Parlamentosuna Müracaatı



Bu yıl 16 Mayıs tarihinde Rusya Federasyonu Etnisiteler arası İlişkiler Komitesi tarafından Rusya Parlementosu milletvekilleri, Çerkes diasporasını temsilen Türkiye, Suriye, Ürdün, Almanya, ABD’den ve Rusya’dan Uluslarası Çerkes Derneği çatısı altında birleşen sivil örgütlerin temsilcileri ile bir görüşme düzenlendi.

Rusya FederasyonuDevlet DumasıBaşkanı B.V. GRİZLOV’A

Rusya FederasyonuDevlet Duması Etnisiteler arası ilişkiler KomitesiBaşkan yardımcısı А.А. KLİMOV’A

ULUSLARASI ÇERKES DERNEĞİ’NİN

MÜRACAATI

Saygıdeğer Boris Vyaçeslavoviç!

Saygıdeğer Andrey Arkadiyeviç!


Bu yıl 16 Mayıs tarihinde Rusya Federasyonu Etnisiteler arası İlişkiler Komitesi tarafından Rusya Parlamentosu milletvekilleri, Çerkes diasporasını temsilen Türkiye, Suriye, Ürdün, Almanya, ABD’den ve Rusya’dan Uluslarası Çerkes Derneği çatısı altında birleşen sivil örgütlerin temsilcileri ile bir görüşme düzenlendi. Müsaadenizle bu toplantı organizatörleri ve katılımcılarına içten şükranlarımızı sunuyoruz.

Bu toplantı ile bizim, soydaşlarımızın sorunları hakkında yapıcı mütalaaların, aracısız istişarelerin devlet duması ile yapılmasının gereklililiğinin önemi görülmüştür. Herkesin malumu olduğu üzere; 18-19 yüzyılda Rusya imparatorluğu tarafından gerçekleştirilen koloniyal Kafkas savaşları neticesinde Çerkes ulusunun büyük çoğunlu ya yok oldu ya da Osmanlı Türkiye’sine sürüldü ve ardından diğer ülkelere dağıldılar. Günümüzde yurtdışında yaşayan soydaşlarımız arasında dil ve kültür yok olma eşiğine gelmiştir. Bununla birlike Çerkesler günümüz çağdaş Rusyasına karşı nefret duyguları taşımamaktadır. Aksine Rusya’daki ve yurt dışındaki Çerkesler sorunlularının öncelikli olarak Rusya Federasyonu yöneticileri ile çözümünde birlikte çalışılmasının gerekli olduğunu düşünüyorlar.

Çerkes Diasporası temsilcilerinin dile getirdikleri bir grup arzularının Rusya Parlamentosu ve ilgili federal kurumlarca ciddi olarak ele alınması gerekiyor.

Uluslarası Çerkes Derneği olarak, söz konusu çevrede dile getirilen problemlerin çözümü yolunda aşağıdaki önerileri göz önüne almanızı diliyoruz.

1.Uluslarası aspekte sahip ‘Çerkes Sorunları’ çerçevesinde, Rusya Federasyonu ve yurt dışında yaşayan Çerkeslerin günümüzdeki yapıları ve durumunun sağlıklı irdelenmesi için Rusya Federasyonu parlamenterleri ve ilgili federal-regional kurumların çalışanları arasından bir çalışma grubu oluşturulmalıdır. Çerkes diasporası, yaşadıkları ülkelerden temsilci heyetleri aracılığıyla Rusya Parlamentosu ile irtibata geçmeye hazır olduklarını gösterdiler. Bu ziyaret ile ekonomik, sosyo-kültürel alanlarda Çerkes diasporası ile karşılıklı çıkar temeline dayalı işbirliği temelleri atılabilir, bunun yanısıra Rusya kanunlarının yurtdışındaki soydaşlarla ilgili gelişimine katkılarda sunulabilir.

Rusya Federasyonu Devlet Duması ve Uluslarası Çerkes Derneğini, Türkiye, Ürdün ve İsrail’den davet ediyorlar. Bununla ilgili olarak Uluslarası Çerkes Derneğinin içtenlikle Devlet Duması delegasyonunun Çerkes diasporasının yaşadığı ülkelere yapacağı ziyaret ve yukarıda formülüze edilen çalışma grubunda aktif olarak çalışmaya hazır olduğunu bildiririz.

2.Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığının, Çerkes ulusunu temsil eden, Çerkes diasporasının yaşadığı ülkelerdeki Rusya Elçilik ve Büyükelçiliklerine soydaşlarımızla alakalı daha aktif işbirliği çalışmaları yapmaları yönünde yönlendirmelerini öneriyoruz.

3.Rossotrudniçestva’nın Rusya genel kültürünün bir parçası olan Çerkes kültürünün propagandasının yapılması için, soydaşların dil, eğitim, sosyal ve temel insani haklarının, çıkarlarının, gözetilmesi için hazırlanan program çerçevesinde yapılacak, yurt dışında yaşayan soydaşlarımıza Çerkesce ve Çerkes kültürünün eğitiminin sağlanması çalışmalarının bu programa dahil edilmesini öneriyoruz.

4.24 Mayıs 1999 № 99-ФЗ ‘Rusya Federasyonunun yurtdışında yaşayan soydaşlarla ilgili yaklaşımları hakkında Devlet politikası’ isimli federal kanunun 1. madde, 2.madde 11. bendinde belirtilen Rusya Federasyonu dışında yaşayan soydaşların vatandaşlık edinmeleri ile alakalı hususları, hakları tamamlayıcı bir şekilde işler kılmak amacıyla; Devlet dumasına ‘Rusya Federasyonu Vatandaşlığı’ federal kanununda değişiklikler yapması (önerilir).

5.Rusya Federasyonu içerisinde yaşayan uluslardan birisi olan Çerkeslerin kendi etnokültürel hak ve çıkarlarının realizasyonu için gereken şartların temin edilmesi amacıyla, Kafkas savaşlarının sonucu olarak Çerkes ulusunun uğradığı zorlukların çözümüne yönelik özel bir program hazırlanması ve çalışılması önerilir.

Rus parlamenterleri ve Çerkes diasporası arasında yapıcı tonaliteye sahip, samimi ilişkilerden, ülkemiz ve yurtdışında yaşayan milyonlarca sayıdaki soydaşlarımızın iyiliği için, devlet bazında reel kararların alınacağı konusunda umutlanıyoruz.

Uluslararası Çerkes Derneği Başkanı K. Ajahov

***

AÇIKLAMA NOTU

" 'Rusya Federasyonu vatandaşlığı' federal kanununda değişiklikler yapılması" projesine dair


Demografinin negatif gelişimi sebebiyle Rusya Federasyonun devlet politikasında, yurtdışında yaşayan soydaşlar ve onların Rusya Federasyonuna geri dönüş haklarının temini ve gereken mekanizmaların realize edilmesi aktüel olarak söz konusudur.

Soydaşların Rusya vatandaşlığı edinmeleri ve Hakların işletilmesinin kolaylaştırılması, Rusyaya ekonomik, kültürel, eğitimsel entegrasyonlarının temini Rusya Federasyonu devletinin çıkarları lehindedir. Hatta, bu konuya eğilenler ekonomik aktivite gösterme yetisine sahip yurtdışında yaşayan genç soydaşlardır.

‘Rusya Federasyonunun yurtdışında yaşayan soydaşlarla ilgili yaklaşımları hakkında Devlet politikası’ isimli federal kanunun 1. madde, 2.madde 11. bendinde tamamlayıcı haklar ile alakalı mekanizmaların realizasyonuna yönelik tasarı projesi.

Kanun tasarısı yurtdışında yaşayan soydaşların vatandaşlık edinimlerinde yeni kanalların açılmasını göz önüne alıyor. ‘Rusya Federasyonunun yurtdışında yaşayan soydaşlarla ilgili yaklaşımları hakkında Devlet politikası’ isimli federal kanunun 13. maddesi ‘g’ bendinde belirtilen Soydaşların vatandaşlık edinmeleri için Rusya Federasyonu içerisinde yaşamaları zorunluluğu ve 13. maddenin ‘a’ bendinde belirtilen ‘5 yıllık’ sürenin 1 yıla düşürülmesi ve aynı zamanda sözkonusu kanunun 14. maddesi ‘b’ bendinde Rusya Federasyonu eğitim kurumlarında 1 Haziran 2002 tarihinden sonra ilk, orta veya yükseköğrenim görmüş yurtdışında yaşayan soydaşların RF vatandaşlığını elde etmelerinde aşağıdaki hususlarda kolaylık sağlanması;

- RF içerisinde 5 yıl yaşama zorunluluğunun takip edilmemesi;

- Sahip oldukları vatandaşlıklardan ayrılmalarının istenmemesi;

- Rusça’yı bilme zorunluluğunun olmaması.

Bunun yanısıra 14. maddeye 8. bend olarak, Rusya Federasyonu içerisinde ticari faaliyet gösteren soydaşların RF vatandaşlığını elde etmelerinde aşağıdaki hususlarda kolaylık sağlanması;

- RF içerisinde 5 yıl yaşama zorunluluğunun takip edilmemesi;

- Sahip oldukları vatandaşlıklardan ayrılmalarının istenmemesi;

‘Rusya Federasyonunun yurtdışında yaşayan soydaşlarla ilgili yaklaşımları hakkında Devlet politikası’ isimli federal kanunda, federal yasama organlarınca yapılacak değişiklikler ve kabul edilecek aktlar, kanunun ‘geçerliliğinin ortadan kalktığı’ hükmüne varılmasına sebep olacak nitelikte değildir.

Ve bu kanun değişikliğinin realizasyonu Rusya Federasyonu Bütçesine ek yük olmaz.

PROJE
RUSYA FEDERASYONU
FEDERAL KANUNU


‘ Rusya Federasyonu Vatandaşlığına Dair’

Federal Kanununda yapılacak değişiklikler

Madde 1. ‘ Rusya Federasyonu Vatandaşlığına Dair’(Rusya Federasyonu Yasama organı, 2002, №22, ст.4447) federal kanununda şu değişikliklerin yapılılmıştır.:

1.Madde 13, kısım 2 , ‘g’ bendine aşağıdaki ibare ilave edilmişir;

bend «g» şahsın Rusya Federasyonu soydaşı olarak kabul edilmesi.

2.bend «b», madde. 14 aşağıdaki şekilde redakte edilmiştir.:

«Rusya Federasyonu eğitim kurumlarında ilk, orta ve yüksek öğrenimini tamamlayan soydaşlar yürürlükte olan 13. federal kanunun 1. maddesi ‘a’, ‘g’ ve ‘d’ bendlerinde aranan şartlara tabii tutulmadan Rusya Federasyonu vatandaşlığına alınma hakkına sahiptirler.

3.madde 14’ e aşağıdaki ibarenin yer aldığı 8. kısım ilave edilmiştir:

«8. Rusya Federasyonu içerisinde ikame ettiklerini kayıt altına alan ve ticari faaliyetleri de kayıt altına alınmış olan soydaşlar yürürlükte olan 13. federal kanunun 1. maddesi ‘a’, ‘g’ ve ‘d’ bendlerinde aranan şartlara tabii tutulmadan Rusya Federasyonu vatandaşlığına alınma hakkına sahiptirler.

Çeviri: Cherkessia.net

Kaynak: http://www.natpress.net/index.php?newsid=7154




Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
"Досье Пандоры" - новая попытка Лондона вернуться в число великих держав? 12:00 Суббота 0 3 940 "Досье Пандоры" - новая попытка Лондона вернуться в число великих держав? "Досье Пандоры" - это такой список материалов, который опубликовали с подачи секретных служб Лондона с единственной целью - еще раз напомнить всем о том, что у британцев есть чем шантажировать власти
В Сети появились доказательства вмешательства Великобритании в политику РФ 18:24 Суббота 0 5 440 В Сети появились доказательства вмешательства Великобритании в политику РФ Достоянием общественности стали конкретные направления работы британцев, финансируемые российские НКО, суммы выделяемых англичанами средств, исполнители, а также цели и задачи проектов.