Zamir Şukhov: Çerkeslerin anavatanlarına dönmesi Rusya için çok önemli » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

» » » Zamir Şukhov: Çerkeslerin anavatanlarına dönmesi Rusya için çok önemli
Zamir Şukhov: Çerkeslerin anavatanlarına dönmesi Rusya için çok önemli 00:36 Пятница 0 2 821
24-06-2011, 00:36

Zamir Şukhov: Çerkeslerin anavatanlarına dönmesi Rusya için çok önemli


Zamir Şukhov: Çerkeslerin anavatanlarına dönmesi Rusya için çok önemli



21 Haziranda Moskova'da RF Sivil Meclisinde, Rusya Federasyonu Sivil Meclisinin Kafkasya'da diyalog ve sivil toplum kurumlarının gelişimi çalışma grubunun 'Rusya'nın bölünmüş halkları: yasal durum ve sınır ötesi işbirliği' konulu toplantısı yapıldı. Toplantı’nın katılımcılarından biri de Kabardey-Balkar sivil inisiyatifi Khase'nin Başkan Yardımcısı Zamir Şukhov idi.

Şukhov konuşmasında, bilim adamları ve tarihçilere göre Çerkeslerin yüzde 10'unun anavatan topraklarında kaldığını, yüzde 90'ının ise sürüldüğünü ifade etti. Ve sürgünün üzerinden 150 yıl geçmiş olmasına rağmen bu durumda herhangi bir değişiklik olmadığını kaydetti.

Şukhov, kısa bir süre önce kurulan Kuzey Kafkasya Federal Bölgenin Çerkesleri Rusya içinde bir kez daha ayırdığını ve bu durumun Çerkesler için sevindirici bir durum olmadığını, ileride ise Rusya yönetimi için de global bir probleme dönüşeceğini ifade etti.

Sovyetlerin yıkılmasının ardından Çerkeslerin Rusya yönetimine defalarca anavatanlarına dönme talebi ile başvurduğunu, ancak 20 yıldır yapılan başvuruların yanıtsız kaldığını ifade eden Şukhov, Rusya için bugün Çerkeslerin anavatanlarına dönüşünün neden kritik derecede önemli olduğunu konuşmasında şu şekilde açıkladı:

“Sosyo-ekonomik açıdan: Çerkeslerin geri dönüşü onların yurt dışındaki sermaye ve yatırımlarının Kuzey Kafkasya bölgelerine akmasına neden olacak ve bölge ekonomisini geliştirecek; yurt dışındaki üniversitelerde eğitim görmüş olan Çerkesler bölgelerin iş gücü kaynağını profesyonel kadrolarla tamamlayacak; boş yerleşim yerleri yeniden iş gücü kaynağı ile doldurulacak, yeni ailelerin kurulması ile nüfus artışı için zemin oluşturulacak.

Sosyo-politik açıdan: Diaspora Çerkeslerinin çoğunluğunun dini kurallar konusunda bilgi sahibi olması, Kafkasya gençliğinin radikalizme yönelmemesine yardımcı olacak; Çerkes diasporasının, tarihi vatanlarına dönüş hakkını iade eden Rusya Federasyonuna olumlu yaklaşımı, diasporanın bulundukları ülkeler ile Rusya arasındaki siyasi ilişkileri ve Rusya'nın jeopolitik pozisyonunu güçlendirecek; tarihi vatanına yerleşen Çerkes sporcu, aydın, kültür ve bilim adamları başarıları ile ülkenin imajına olumlu katkı yapacak;

Ayrıca, Rusya İmparatorluğunun Kafkasya'yı ele geçirme sürecinde işlediği hataların objektif değerlendirmesi ve bu hataların telafi edilmesi adına yapılacak gerçek eylemler, Çerkeslerin ve tüm dünyanın Rusya'ya, bünyesindeki tüm halkların hak ve menfaatlerinin gözetildiği demokratik bir ülke olarak bakılmasına yardımcı olacak.”

Konuşmasının sonunda Şukhov toplantıyı düzenleyenlere teşekkürlerini iletti ve Sivil Meclisin yardımı ile Çerkeslerin problemlerinin çözülmesini umut ettiklerini belirtti. (NTPRS/ÖZ/YA - Ajans Kafkas)





Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Университет Мальмы в Швеции готовится провести черкесскую конференцию "Черкесы в 21-м веке: идентичность и выживание на родине и в диаспоре". 19:11 Суббота 0 6 474 Университет Мальмы в Швеции готовится провести черкесскую конференцию "Черкесы в 21-м веке: идентичность и выживание на родине и в диаспоре". Она пройдет 23-24 ноября 2017. Одним из партнеров проведения конференции является Черкесский культурный центр в Тбилиси. В беседе с "Кавказ.Реалии" известный шведский ученый-кавказовед, руководитель
В турецком университете Дюздже - выпуск специалистов по черкесскому языку. 16:55 Суббота 0 2 554 В турецком университете Дюздже - выпуск специалистов по черкесскому языку. В Университете Дюздже в Турции не так давно произошло знаковое событие, по непонятным мне причинам недостаточно оцененное в СМИ Республики Адыгея: впервые в истории высшего образования Турции