Provakasyon, Rastgele Olmuyor... » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

Provakasyon, Rastgele Olmuyor... 12:39 Четверг 0 2 956
14-07-2011, 12:39

Provakasyon, Rastgele Olmuyor...


Provakasyon, Rastgele Olmuyor...



Diğer enformasyonal sunumlar – Gürcistan, Saakaşvili, Çerkes soykırımı teması, uzman olmayan ‘uzman’ların tespitleri sadece benim belirttiğim ana amaca hizmet eden fon görünümündedir. Aynı zamanda, Rusya'da yaşayan seyirci kitlesine Çerkeslerin Rusya devletine karşı husumet sahibi olduğunu, Çerkes seyirciler içinse bunun devletin resmi görüşü olduğu intibasının uyandırılmaya çalışılmasıdır.

"TV Center -Moskova» Çerkeslere karşı enformasyonal savaş mı başlatıyor?

Krasnodar Eyaleti toplumsal organizasyonu Adıge Xase Başkanı Sohte Asker ile yaptığımız sohbet;

Kazbekkho Asker, Aleksey Puşkov tarafından hazırlanan ‘Postscriptum’ isimli 10 temmuz tarihinde yayınlanan televizyon programın konusu "Büyük Çerkesya Projesi. Gürcistan Kuzey Kafkasya'ya karşı nasıl köprübaşı görevinde" idi. Söylemleri, Çerkes camiasında bu televizyon programına karşı son derece negatif bir tavır alınmasına sebep oldu. Bu programda dile getirilenler için sizin yorumunuz nedir?

Benim değerlendirmem şöyle ki; bu programın yegane amacı bizim ulusumuzun ve milyonları bulan diasporamızın Rusya toplumuna yeni düşman olarak sunulmasıdır.

Diğer enformasyonal sunumlar – Gürcistan, Saakaşvili, Çerkes soykırımı teması, uzman olmayan ‘uzman’ların tespitleri sadece benim belirttiğim ana amaca hizmet eden fon görünümündedir. Aynı zamanda, Rusya'da yaşayan seyirci kitlesine Çerkeslerin Rusya devletine karşı husumet sahibi olduğunu, Çerkes seyirciler içinse bunun devletin resmi görüşü olduğu intibasının uyandırılmaya çalışılmasıdır.

Son bir yıl içerisinde, çeşitli basın kuruluşlarında, kendi değerlendirmelerini topluma kabul ettirmeye çalışan böylesi çıkışların arkasında politikacılar, uzmanlar, devlet memurlarından oluşan belirli bir grup yer alıyor.

Ülke genelinde yayın yapan bir televizyon kanalında sayıları milyonları bulan ülkemizin soydaşlarının devletin düşmanı olarak ilan edilmeleri akıl dışıdır. Ama, görüyoruz ki bu yapılıyor.

Bunlar kim?

Bizim toplumsal organizasyonumuz KETH ‘Adıge Xase’nin böylesi etkinliklerde bulunan, toplumsal arenaya ‘enformasyonel olarak mayın’ döşeyen şahıslarla çalışması mümkün değil. Televizyon ekranlarında yanıp sönen bu şahıslar sadece talihsiz ‘kuklalar’. Önemli olan şey ise asıl kukla oynatıcılarını bulmak.

Bu konu üzerinde devletin, gerekli kurumları ile çalışması gerekiyor.

Elektronik basın aracılığıyla çok uluslu toplumumuz içerisinde husumeti, düşmanlığı körükleyenleri hem de milyonları bulan soydaşlarımıza karşı böylesi yaklaşımları ortadan kaldıracak çalışmaları yapmak devletin önemli bir fonksiyonudur.

Bu yüzden sizin sorunuz bu çalışmaya iştirak edenleri adres göstermeli. Belki de yurtdışında antirus akımları destekleyenler ile Rusya Federasyonu içerisinde antiçerkes akımları destekleyenler aynı merkez tarafından yönetiliyorlar. Böylesi bir çıkarıma varmak için yeterince sebep bulmak mümkün.

Size göre böylesi bir enformasyonel savaşa neden gerek duyuldu?

Bence bu akımlarca, son bir yıl içerisinde Çerkes diasporası ve Rusya Federasyonu arasında gelişmeye başlayan işbirliği potansiyalinin ortadan kaldırılmasına yönelik çabalar olabilir.

Bence bu insanların amacı – Rusya Federasyonu ve milyonları bulan sayıdaki soydaşlarımız arasında eşi görülmemiş bir şekilde kışkırtıcı karşı karşıya getirici bir ortam oluşturmak.

Elbette, böylesi akıl dışı bir senaryonun realize edilmesine hiç kimse müsaade etmez. En önemlisi - Soydaşlarımız, uluslararası Çerkes camiası buna müsaade etmez.

Bu provakasyonun Rusya Federasyonu Devlet duması ile Çerkes diasporası liderlerinin görüşmesinin hemen ardından ortaya konulması rastgele bir şey değil.

Hepinizin malumu olduğu üzere; bu toplantının neticesinde; ülkemiz parlamenterlerinden oluşan bir grubun Çerkes diasporasının yaşadığı yerlere diasporadaki sorunun yerinde ve derinden incelenmesi ve konu üzerinde çözümsel çalışmaların devlet desteğiyle yapılması gibi hukuki konular üzerine çalışan bir inisiyatif, önemli politik karar ve çalışmaları içerisindeler.

Konu ile alakalı resmi davet, büyükelçiliğimiz vasıtasıyla, Devlet Duması ve Rusya Federasyonu Dış İşleri Bakanlığı yetkililerine iletilmek üzere verildi ve Rusya Federasyonu milletvekilleri ile devamlı bir konsultasyonda bulunuluyor.

Bununla birlikte, bizler Rusya parlamentosu ile yapılan bu görüşmelerde, devam eden çalışmalarda hep bir grup parlamenter ve devlet memurlarının karşı duruş içerinde olduklarını da biliyoruz.

Sonuçta; devlet tarafından bu sorunun çözümü için uzun zamandır beklediğimiz kararlar alındığında, karşılıklı çıkar ilişkisine dayalı ortak çalışmalar yapılmaya başlayacak. Rusya Fedrasyonu hükümeti ve Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi seviyesinde bu kararlar üzerine çalışılıyor, nihai kararı ise RF Başkanı verecek.

Bu yüzden bizim çabalarımıza bağlı, bu yönde tecrübemizi arttıracak şekilde çalışmalarda bulunmalıyız. Bu konuda devletimizin uluslarası arenada prestij kaybına uğramasına sebep olacak, devletimizi ve politikalarının saygınlığını düşürücü avantürist yaklaşımların devlet politikasına etki etmesine müsaade etmemeliyiz.

Bunun yanısıra ‘TV Center-Moskova’ televizyon kanalı yöneticilerinin dikkatini de çekmek istiyorum, bu provakatif, aşağı görücü söylemler kanalın yayın yaptığı dünyanın çeşitli ülkelerindeki Çerkes organizasyonlarınca bu ülkelerde mahkeme yoluyla hak aranmasına da vesile olabilir. Bu konu ile alakalı olarak böylesi gelişmeleri beklemeden televizyon kanalı tarafından durumu yatıştırma yoluna gitmelerini tavsiye ederim.

Kaynak: http://www.natpress.net/index.php?newsid=7003

Çeviri: Cherkessia.net




Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Новый рекорд для Книги Гиннеса - цветочная композиция из полумиллиона роз 18:17 Понедельник 0 772 Новый рекорд для Книги Гиннеса - цветочная композиция из полумиллиона роз В Эквадоре был установлен новый рекорд, достойный того, чтобы его внесли в Книгу Гиннеса. Более 1500 добровольцев, жителей Педро-Монкайо, создали за 6 дней из полумиллиона (если быть точнее, то из
26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015" 11:01 Среда 0 3 136 26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015" Внимание! Черкесы в Москве! 26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015". В программе вечера: - традиционный Адыгэ Джэгу; - живой голос; - живая музыка (Адыгэ