Dereköy'de Türk Bayraksız Çerkes Şöleni! » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

Dereköy'de Türk Bayraksız Çerkes Şöleni! 16:07 Понедельник 0 2 525
1-08-2011, 16:07

Dereköy'de Türk Bayraksız Çerkes Şöleni!


Dereköy'de Türk Bayraksız Çerkes Şöleni!



2004’te yaşanan sahnenin benzeri dün tekrarlandı. Yer yine Dereköy.. Yine, Çerkes Federasyonuna bağlı Güney Marmara Kafkas Derneklerinin şöleni. Katılım oldukça yüksekti. Buraya kadar bir şey yok. Buram buram Etnik ayrımcılık kokan, “Biz bu topraklar için ölürken Türkçe bilmiyorduk, şimdi anadilimizi bilmiyoruz!”, “Çerkes Köy adlarımızı geri istiyoruz!”, “Çerkesiz, Çerkes kalacağız!” dövizleriyle, Çerkes Bayrağı asılmasına rağmen Türk Bayrağının asılmaması dikkat çekti..!

Kaymakamıyla, belediye başkanlarıyla devletin protokolü Dereköy’e aktı. Protokolün önünde Çerkes bayrağı açıldı, peki Türk bayrağı neredeydi..?

2004’te yaşanan sahnenin benzeri dün tekrarlandı. Yer yine Dereköy.. Yine, Çerkes Federasyonuna bağlı Güney Marmara Kafkas Derneklerinin şöleni. Katılım oldukça yüksekti. Buraya kadar bir şey yok. Buram buram Etnik ayrımcılık kokan, “Biz bu topraklar için ölürken Türkçe bilmiyorduk, şimdi anadilimizi bilmiyoruz!”, “Çerkes Köy adlarımızı geri istiyoruz!”, “Çerkesiz, Çerkes kalacağız!” dövizleriyle, Çerkes Bayrağı asılmasına rağmen Türk Bayrağının asılmaması dikkat çekti..!

Çerkes Federasyonuna bağlı Güney Marmara Kafkas Dernekleri tarafından organize edilen 12. Güney Marmara Çerkez Şöleni, 3 Temmuz Pazar günü Gönen, Dere köy’de yapıldı.

Şölen’e, Balıkesir CHP Milletvekili Namık Havutça, Gönen Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, Biga Kaymakamı Fatih Genel, Sarıköy Belediye Başkanı Ali Yeşildağ, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Mirza, Gönen Kafkas Derneği Başkanı Yaman İnanç, Kafkas Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Şamil Jane, Adigeli film yapımcısı yönetmen Negapthe Askerbiy, Güney Marmara Kafkas Dernekleri yöneticileri, Gönen ve
köylerden gelen vatandaşlarımız katıldılar.

Geleneksel 12. Güney Marmara Çerkez Şöleni, açılış sunumuyla başladı. Programı sunan konuşmacılar, sunumlarını Türkçe ve Çerkes dilinde yaparlarken, sahneye Türkçe ve Çerkes dilinde yazılı dövizler konuldu. Dövizlerde ‘‘Biz bu topraklar için ölürken Türkçe bilmiyorduk şimdi anadilimizi bilmiyoruz. Çerkes köy adlarımızı geri istiyoruz. Çerkesiz, Çerkes kalacağız’’ gibi yazılar yer aldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Gönen Kafkas Derneği Başkanı Yaman İnanç, ‘‘Bu kalabalığı görmekten çok mutluyum. Ayrıca heyecanlıyım. Çerkez kültürünü yaşatmak adına gerçekleştirdiğimiz bu şölenimize katıldığınız için herkes çok teşekkür ediyorum’’ dedi. Kafkas Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Şamil Jane, Türkiye’nin birçok bölgesinde, ilinde, ilçesinde, köyünde ve İsrail’in iki köyünde Çerkezlerin yaşadığına dikkat çekerken ‘‘Zor koşullarda kültürlerini ve adetlerini sürdürmeye çalışan Çerkezler, bugünlere kadar geldiler. Sürgün yaşadılar. Türkiye’nin birçok bölgesinde, ilinde, ilçesinde, köyünde ve İsrail’in iki köyünde Çerkezler var. Asimile olmasaydık, 7 milyon nüfusla yaşayacaktık. Kimliğimizi koruyamadığımız için dağınık bir haldeyiz. Cumhuriyet dönemiyle birlikte soyadlarımızı kullanmamız yasaklandı. Türkçe orjinli ve Türkçe kurallarına uymadığı için adige isimleri koyamıyoruz. Bu da nesiller arasında kopukluk yaratıyor. AB süreciyle birlikte bunu dile getirebilir daha net konuşabilir hale geldik. Bu açıdan güzel gelişmeler yaşanıyor. Soyadlarımızı almak kuşaklar açısından çok önemli. Umarız soyadı önündeki yasak kalkar’’ dedi ve kendini Adige kültürüne adamış bir sinemacı olan Adigeli film yapımcısı ve yönetmen Negapthe Askerbiy’i tanıttı.

Adige Cumhuriyeti’nden bu şölen için Gönen’e gelen yönetmen Negapthe Askerbiy, çektiği belgesel filmlerden bahsederken ‘’Filmlerimde Çerkes kültürünü, tarihini anlatıyorum. Gelenek ve göreneklerimizi gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyorum. Tek amacım toplu olarak anavatanımızda yaşamımızı sürdürebilmek’’ dedi.

Gönen Kaymakamı Bekir Dınkırcı, ‘‘Yüzlerce, binlerce insanı bir araya getiren ve bu şöleni düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Bizler, kahramanlık destanlarıyla tanınan bir ecdadın evlatları ve torunlarıyız. Bu ülke için canlarını veren Türk’ü, lazı, çerkezi, kürdü ve tüm şehitlerimizi asla unutmayalım. Farklılıklarımız zenginliklerimizdir. Yeter ki bu, bir bütünlük içinde olsun. Birlik ve beraberliğimizi koruyalım, çünkü ülkemizi çok güzel günler bekliyor’’ dedi. Geleneksel 12. Güney Marmara Çerkez Şöleni’nin hayırlı uğurlu olmasını dileyen Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar ‘‘Bilindiği gibi Milli Mücadele, Kuvayi Milliye ile başlıyor. Bu mücadele Balıkesir’den başlayarak tüm Türkiye’ye yayılıyor. Bu harekette Çerkezler de önemli yer alıyor. Gönen’de Çerkez nüfusu önemli bir yer tutuyor. Gönen’in kültürel zenginliği noktasında çok hoş bir mozaik oluşturuyor. İşte, burada bugün gerçekleştirilen bu şölen, bir birinden güzel görüntülere sahne oluyor. Gönen Kafkas Derneği Başkanı Yaman İnanç’la konuşurken, kültürlerimizi bilmek ve görmek adına Kafkasya’ya gitmek istediğimi söyledim. Kısmet olursa yapılacak bir geziyle bunu da gerçekleştirebiliriz. Bu duygu ve düşüncelerle buraya gelen tüm misafirlere hoş geldiniz diyor, şölene emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

Konuşmaların ardından Gönen Dere köy’de bir araya gelen Güney Marmara Çerkezleri kendine özgü halk danslarıyla 12 yıllık geleneği sürdürdüler. Balıkesir, Gönen, Bandırma, Karacabey, M.K.Paşa, Bursa, Susurluk, Biga ve İnegöl Kafkas Ekipleri’nin geleneksel dans gösterileriyle program devam etti. Sanatçılar Aydemir Elderov, Betül Bilgin ve Tambi, söyledikleri şarkılarıyla Çerkez şölenine renk kattılar.

Kaynak: http://www.bandirmahaber.net/2011/07/04/derekoyde-turk-bayraksiz-cerkes-soleni/




Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Университет Мальмы в Швеции готовится провести черкесскую конференцию "Черкесы в 21-м веке: идентичность и выживание на родине и в диаспоре". 19:11 Суббота 0 6 474 Университет Мальмы в Швеции готовится провести черкесскую конференцию "Черкесы в 21-м веке: идентичность и выживание на родине и в диаспоре". Она пройдет 23-24 ноября 2017. Одним из партнеров проведения конференции является Черкесский культурный центр в Тбилиси. В беседе с "Кавказ.Реалии" известный шведский ученый-кавказовед, руководитель
В турецком университете Дюздже - выпуск специалистов по черкесскому языку. 16:55 Суббота 0 2 554 В турецком университете Дюздже - выпуск специалистов по черкесскому языку. В Университете Дюздже в Турции не так давно произошло знаковое событие, по непонятным мне причинам недостаточно оцененное в СМИ Республики Адыгея: впервые в истории высшего образования Турции