Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Göçmen Bürosu Suriyedeki Çerkesler ile ilgili araştırma yapmak üzere görevlendirildi » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

» » » Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Göçmen Bürosu Suriyedeki Çerkesler ile ilgili araştırma yapmak üzere görevlendirildi
Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Göçmen Bürosu Suriyedeki Çerkesler ile ilgili araştırma yapmak üzere görevlendirildi 18:16 Понедельник 0 3 768
20-02-2012, 18:16

Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Göçmen Bürosu Suriyedeki Çerkesler ile ilgili araştırma yapmak üzere görevlendirildi


Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Göçmen Bürosu Suriyedeki Çerkesler ile ilgili araştırma yapmak üzere görevlendirildi Albert Kajarov - Federal yönetim tarafından bu sorun ile alakalı açıklanmış resmi bir pozisyon yok, fakat, sorun üzerinde kesinlikle çalışılıyor. Benim bildiğim kadarıyla, ülke yöneticileri tarafından, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ve Rf. Göçmen Bürosu problem hakkında araştırma yaparak kendi tekliflerini sunmak üzere görevlendirildi

Rusya Federasyon Konseyi üyesi Albert Kajarov,`Rusya`nın neden Suriyeli Çerkeslere yardım etmek zorunda olduğunu `Olga Allenova`ya açıkladı:

Rusya yönetimi Suriyeli Çerkeslerin Rusya`ya geri getirilmesi konusunda resmen açıklanan bir pozisyona sahip mi?

Federal yönetim tarafından bu sorun ile alakalı açıklanmış resmi bir pozisyon yok, fakat, sorun üzerinde kesinlikle çalışılıyor. Benim bildiğim kadarıyla, ülke yöneticileri tarafından, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ve Rf. Göçmen Bürosu problem hakkında araştırma yaparak kendi tekliflerini sunmak üzere görevlendirildi.

Bunun yanısıra, bölgesel yönetimlerin pozisyonunu ortaya koyan resmi tavırlar var.Adıgey Cumhuriyeti Parlementosu, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes Cumhuriyetlerinin Başkanları Federal Merkeze soydaşların Rusyaya geri dönüşlerinin sağlanması ve adaptasyonlarının temini için resmi olarak müracaatta bulundular.

Bu sorun büyük çapa sahip bir sorun ve benim anladığım kadarıyla çözülecek.

Bunun yanısıra, konu ile alakalı ufak gözükmesine rağmen gözardı edilemeyecek problemlerde var.

Şimdilik, Suriyedekilere uygulanan pahallı vize, oradaki aileler kalabalık nüfuslular ve bu vize ücretleri sebebiyle, bu şartlardan dolayı gelişleri zor. Ben, şimdi, bu sorunun herhangi bir şekilde çözüleceğini çok umut ediyorum.

Suriye`li bir delegasyon Rusya`ya geldi, peki, Rusya`dan oraya hiç kimse gitmiyor mu?

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinde konu ile alakalı bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu grubun aldığı bir tavsiye kararı ise Suriyedeki durumun yerinde tespitini sağlayacak bir komisyonun oluşturulmasıydı. Tabi bu sadece bir tavsiye kararı — konu ile alakalı dışişlerini ilgilendiren böylesi bir çalışma ile çözümcül karar almak yerel yönetimlerin yetkileri çerçevesinde değil, sadece Rusya Federasyonu Dışişleri Baknalığının yetkileri içerisindedir.

Suriyeden gelen Çerkes Delegasyonu hakkında ise; nüfuz sahibi insanlardı ve bu ziyaretlerinde tüm diasporanın çıkarlarını temsil ettiler. Rusya Federasyonu içerisinde yer alan Çerkeslerin yaşadığı üç subyektin üst düzey yöneticileri ile görüştüler.

Pek iyi ama ya Rusya geri dönüş sorununu çözümlemezse?

Tarihin bir cilvesi neticesinde 150 yıl önce bu insanlar Rusyadan ayrıldılar. Bu ayrılışta Rusya`nın çalışmalarınında etkisi var. Bu gün, eğer onları misafirperverane bir şekilde geriye getirirse kendisinin iyi nitelikli yüzünü gösterme imkanını da bulur.

Günümüzde Rusya`da `Kafkasya`yı Beslediğimiz yeter` şeklinde bir slogan aktüel olarak kullanılıyor — Suriyedeki Çerkeslerin geri gelişleri, içişlerinde ilave bir problem oluşmasına da sebep olabilir mi?

Bizim çok sayıda problemimiz var ve hepsi de çözülür niteliklerde. Fakat şu an önümüzdeki pek çok sorun arasında somut çözüm bekleyen sorumluluklarımız da var. Ve, eğer Rusya bunu gerçekleştirmezse, biz kendimiz bizi eleştirenlere Suriyeli Çerkesler içinde eleştirilmemize sebep olacak bir imkan vermiş oluruz.

Rusya`nın şanı için bu hiç te hoş olmayan bir şey. Hatta bazı ülkelerin Suriye`deki Çerkesleri kendi ülkelerine alma isteklerini açıkladıkları şu anda...

Gürcistandan mı bahsediyorsunuz?

Evet, Gürcistan, Ürdün ve Türkiye`de mülteci kampları oluşturuldu. İş, kimin mülteciler için kamplar oluşturduğunda değil. Aslında Rusya`nın bu sorunun çözümü konusunda tecrübeye sahip olması önemli. 14 yıl önce Kosovalı mültecilerle olan ilişkisi ve bu sorunu çok başarılı bir şekilde çözmüş olması. Bu insanlar uzun yıllardır Rf içerisinde yaşıyorlar, ve bunlardan herhangi birisinin kanun dışı bir şey yaptığı görülmedi. İşte bu, kimi neden kurtarmamız gerektiği için çok güzel bir kanıt. Rusya`nın bu tecrübeyi edinmesinden dolayı tüm Çerkes dünyası Rusya`ya müteşekkir.

Kaynak: kommersant

Cherkessia.net


Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
"Досье Пандоры" - новая попытка Лондона вернуться в число великих держав? 12:00 Суббота 0 3 940 "Досье Пандоры" - новая попытка Лондона вернуться в число великих держав? "Досье Пандоры" - это такой список материалов, который опубликовали с подачи секретных служб Лондона с единственной целью - еще раз напомнить всем о том, что у британцев есть чем шантажировать власти
В Сети появились доказательства вмешательства Великобритании в политику РФ 18:24 Суббота 0 5 440 В Сети появились доказательства вмешательства Великобритании в политику РФ Достоянием общественности стали конкретные направления работы британцев, финансируемые российские НКО, суммы выделяемых англичанами средств, исполнители, а также цели и задачи проектов.