“Kara Şahinler” Ne İçin Mücadele Ediyorlar? » Адыгея - Новости, события, комментарии, факты

“Kara Şahinler” Ne İçin Mücadele Ediyorlar? 12:42 Четверг 0 2 758
10-02-2011, 12:42

“Kara Şahinler” Ne İçin Mücadele Ediyorlar?


“Kara Şahinler” Ne İçin Mücadele Ediyorlar?



Kabardey-Balkar’da geçtiğimiz hafta sonu kendilerini “Kara Şahinler” diye isimlendiren yeni bir terörist organizasyon ortaya çıktı. Amaçları yeraltı İslam organizasyonlarını yok etmek.

Cumhuriyet genelinde halkı ‘Dini diktatörlüğe’ karşı savaşmak için, “Kara Şahinler”in saflarına çağıran yazıların yer aldığı propaganda mahiyetinde ilanlara rastlanıyor.

İnternet ağında bu yeni organizasyon adına açıklama yapılan iki tane video görüntüsü yayıldı. Maskeli genç birisi hakimane bir sesle, İslami yeraltı organizasyonunu yok etmeği taahhüt ediyor. Açıklamasının muhtevası ise şu şekilde:

Siyah bir maske ile yüzü ve boynu kapalı olan şahıs; “Sizin için ödül olarak iki milyon koydular. Biz bu ödüle ihtiyaç duymuyoruz sizi bedavaya yok edeceğiz. Tarihte hiç bir zaman bir Adıge veya Balkar’ın herhangi bir Çeçen’e tabii olduğu görülmedi. Sen, Capuyev ( Kafkas Emirliği Kabardey Balkar ve Karaçay birleşik vilayeti emiri), alenen sahibinin Doku Umarov olduğunu ilan ettin. O, sana, kendi halkını öldürmeni ve soymanı emretti, Videolarda yaptıklarının, çalıp ona verilen paraların hesabını veriyorsun. Umarov kendi ulusunu sattı – O gençleri ölüme zorluyor, sonra onları Şehid ilan ediyor. Neden kendisi Cennet bahçelerine kavuşmak için acele etmiyor? Mamişev, Şamayev, katiller, çok zamanınız kalmadı, biz izinizi bulduk, layığınızı çabuk bulacaksınız.”

Nalçik kenar mahallerinden Volnom Avul’da İslami yeraltı örgütü mensubu olduğu ve yankı uyandıran seri cinayetlere iştirak ettiği gerekçesi ile hakkında federal arama emri olan Astemir Mamişev’in ailesinin evine yapılan saldırı bu örgütün kendini gösterdiği ilk eylem.

“Kara Şahinler”in dört tane molotof kokteyli ile yaptıkları saldırı neticesinde evde yangın çıktı. Savaşçının aile efradı evlerinin avlusu dışında, üzerinde “Eğer oğlunuz, yeniden Kabardey-Balkar sakini bir kişi bile öldürecek olursa, siz de yok edileceksiniz” yazılı bir bildiri buldular.

MGİMO Uluslar Arası Araştırmalar Enstitüsü Kıdemli Bilimsel Araştırmanı Leonid Gusev’e göre; İslami teröre karşı laik terörle karşı durulmasına ilk defa rastlanıyor: “Ben İslamistlere karşı duran böylesi bir organizasyonla ilk defa karşı karşıya geldim. Bu güne kadar tam tersine ülkelerinin İslamizasyonu için çalışan organizasyonlar vardı. Ama şimdi, bir de böyle teröre terörle karşılık veren bir organizasyon ortaya çıktı – Bu, nasıl ise de, yeni bir şey.”

Gusev benzeri bir pratiğin bölgedeki gerilimi daha da arttıracağını düşünüyor.

Kabardey-Balkar’da Çerkes STK’cılarından İbrahim Yağan’ın görüşüne göre, toplumda İslamist yeraltı örgütlenmelerine böyle karşı duracak bir kaynak yok:

“Kabardey-Balkar’da orman kardeşliğine karşı kendiliğinden oluşan silahlı karşı direniş olmayacak. Bu gün itibariyle Kabardey-Balkar’da tamamen sessizlik ve herşeye karşı duyumsamazlık var, olan bu. Bütün insanlar belli oranlarda korkmuş durumdalar, sosyal toplumsal problemlerle alakalı bütün sorunlar ikinci plana atılmış durumda. Bütün halk, özellikle aydınlar, oturuyor ve bekliyorlar – “sıradaki kim?”. Benim düşünceme göre, bu durum; suçsuz insanları öldürenlerin arzuladıkları efekt- ve evet istediklerine ulaştılar.”

Yağan’a göre; “Kara Şahinler”in arkasında silovikler (güvenlik güçleri) var. Amaçları ise – günümüze kadarki toplumsal katılımsızlığı aktif bir hale getirmek. Bunun yanısıra, “Kara Şahinler” savaşçıların sosyal dayanakları olan aileleri üzerinde baskı oluşturma imkanıda sağlıyor.

Romantik bir isimlendirme ve neredeyse tiyatro maskesi gibi olan bir maske ile aksansız Rus dili ile bu yeni “Anti Savaşçı” akım, aydınlarmış zannını da uyandırıyor.

“Kara Şahinler” Savaşçıların ailelerine karşı yaptıkları kansız ilk eylemleri ile belli ki öldürmeye hazır değiller. Ama onlar bir idealin üreticisi olabilir ve kendi taraflarına, daha kararlı eylemler yapacak insanları çekebilirler. Böylesi bir durumda günümüzde Kuzey Kafkasya’da cereyan eden olay ve durumları yeni bir termin üzerinden, “iç savaş” termini üzerinden irdelememiz gerekecek.

Murak Gukemuhov, Ekhokavkaza.com

Çeviri: Açumıj Hilmi
Cherkessia.net




Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Новый рекорд для Книги Гиннеса - цветочная композиция из полумиллиона роз 18:17 Понедельник 0 777 Новый рекорд для Книги Гиннеса - цветочная композиция из полумиллиона роз В Эквадоре был установлен новый рекорд, достойный того, чтобы его внесли в Книгу Гиннеса. Более 1500 добровольцев, жителей Педро-Монкайо, создали за 6 дней из полумиллиона (если быть точнее, то из
26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015" 11:01 Среда 0 3 139 26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015" Внимание! Черкесы в Москве! 26 декабря в 17:30, состоится традиционный черкесский праздник: "Дыгъэгъазэ-2015". В программе вечера: - традиционный Адыгэ Джэгу; - живой голос; - живая музыка (Адыгэ